Mitul Regelui Artur și Cavalerii mesei rotunde

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Online Skype: 23 iunie 2020

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

M. +373 79 11 86 08

nouaacropola.md@gmail.com

Când? 23 iunie, ora 19.00-20.30, (online prin skype, pe un grup special creat pentru acest eveniment)
Locuri disponibile? Numărul de ascultători este limitat la 10, pentru a putea fiecare dintre cei prezenţi să se exprime în timpul rezervat evenimentului.
Condiţii de participare? Acces la aplicaţia skype(de pe calculator sau telefon), cameră şi microfon.
Pentru înscriere completaţi formularul: https://forms.gle/iQvJVLvyZAdC94pA6

Legendele cele mai populare pentru omul civilizaţiei occidentale aparţin evului mediu european. Dintre ele se numără Legenda despre Regele Arthur şi Cavalerii Mesei Rotunde şi Povestea Graalului. În secolele XI şi XII au apărut în forma unor relatări scrise, anonime sau semnate de scriitorii de la curte, provenind din tradiţii transmise pe cale orală. Odată cu apariţia renascentismului european şi-au pierdut din actualitate, ultima operă remarcabilă din această epocă fiind romanul „Moartea Regelui Arthur“ de Sir Thomas Mallory (sec. XV). Mai târziu, romantismul european va fi profund inspirat de epopeile eroice ale cavalerilor şi de tema iubirii sublime.

ARTHUR simbolizează reinstaurarea Ordinii în Lume, a puterii Spiritului asupra Materiei. Chiar dacă materialismul şi dezordinea se impun ciclic, întotdeauna se tinde către Ordine naturală. Aici atingem un laitmotiv pe care-l regăsim şi în alte culturi şi civilizaţii şi anume AŞTEPTAREA REVENIRII REGELUI ÎN ŢARA SA PENTRU A IMPLANTA DIN NOU ORDINE ŞI JUSTEŢE.

La nivelul individului apare arhetipul Cavalerului sau al eroului care îl va elibera pe om din întunericul ignoranţei şi al mizeriei morale, prin trezirea în sine a unui idealism non-egoist. Astfel el va putea să se descopere pe el însuşi şi să descopere Lumea. Aceasta este ideea Renaşterii. GRAALUL, ca un element mistic prin excelenţă, ne arată că valori transcendentale, spirituale, se află în noi înşine, nefiind necesară deplasarea fizică în ţinuturi îndepărtate pentru a-l găsi. În Legendă, el a fost văzut numai de câţiva dintre cavalerii Mesei Rotunde, de cei mai puri dintre ei: Bors, Percival şi Galahad. Ceilalţi l-au întrezărit doar. Graalul este de origine divină precum sufletele noastre nemuritoare.

Vă invităm să descoperiţi alături de noi mai multe despre simbolismul Regelui Artur şi importanţa cultivării unui carácter similar cavalerilor săi, pentru vremurile actúale.