PHILOMoviesWeek (Zif2019-2020)

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Biblioteca Publică de Drept Chișinău: 20-26 ianuarie 2020

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

M. +373 79 11 86 08

nouaacropola.md@gmail.com

Evenimentul va cuprinde vizionări de filme însoțite de prezentarea simbolismului filosofic, precum și de execiții practice și discuții filosofice la final, plecând de la tematica filmului vizionat, în Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Filiala „Biblioteca Publică de Drept”, Str. Armenească nr. 42, mun. Chişinău, sala Democrației.

Acest eveniment face parte din proiectul cultural ZIF 2019 (Ziua Internațională a Filosofiei), Ediția a VI-a organizat de Noua Acropolă la Chișinău al șaselea an consecutiv.

Programul filmelor:

2o ianuarie 2020, ora 18.20 - Grounhog day - Ziua cârtiței (1993)

22 ianuarie 2020, ora 18.30 - City of Ember - Orașul din adâncuri (2008)

24 ianuarie 2020, ora 18.30 - Snow Piercer - Expresul zăpezii (2013)

25 ianuarie 2020, ora 10.00 - The Shawshank Redemption – Închisoarea îngerilor (1994) 

26 ianuarie 2020, ora 12.00 - Arrival – Primul Contact (2016)

Taxă de participare: free donation

Rezervare locului: +37379118608

 

Despre filme:

1) Grounhog dog - Este un film american de comedie si fantezie, romantic 1993 regizat de Harold Ramis. În rolurile principale cu Bill Murray, Andie MacDowell și Chris.Phil Connors (interpretat de Bill Murray) este un prezentator de meteo care este trimis, fără tragere de inimă, să facă un reportaj despre prognozarea vremii de către un „șobolan” (așa cum îl numește el) în cadrul unui festival anual. Acesta descoperă că se repetă aceeași zi. Connors folosește acest fapt la început în avantajul său, apoi își dă seama că este sortit să petreacă o eternitate în același loc. Un astfel de film ne face să ne întrebăm ”noi ce am face dacă am ști că ziua de azi se repetă la finfinit?”, ”ar fi acțiunile noastre diferite de cele anterioare?”. ”ar schimba acest lucru sensul vieții noastre?”, ”pentru ce să trăim?”, ”ce alegeri am face?”

2) City of Ember - Timp de patru generații, locuitorii „orașului tăciunilor aprinși” s-au scădat într-o uimitoare lume de lumini sclipitoare. Generatorul orașului, puternic cândva, începe să cedeze, iar măiestuoasele lămpi încep acum să pâlpâie. Doi adolescenți pornesc într-o cursă contra-cronometru, pentru a ajuta locuitorii orașului înainte ca lumina să dispară pentru totdeauna. Filmul are la bază ”Mitul peșterii”, al filosofului Platon. La acest eveniment vom descoperi cum istoria acestui film se poate regăsi cu ușurința în societatea noastră și vom dezbate cum este mai just și mai corect să acționăm, de asemenea ce am face dacă am fi noi în locul tinerilor protagoniști din film.

3) Snow Piercer - Momentul din film este amplasat într-un viitor în care, după un experiment eșuat pentru a opri încălzirea globală, o epocă de gheață a ucis aproape toată viața de pe planetă. Singurii supraviețuitori sunt locuitorii din „Snowpiercer”, un tren masiv care călătorește în jurul planetei și este propulsat de un motor în perpetuă mișcare. Filmul prezintă o metaforă puternică și foarte actuală a unei probleme de sociopolitică: societatea actuală este asemenea acestui tren rapid foarte bine iluminat, dar care nu ştie pentru ce aleargă, unde s-ar putea termina călătoria şi nici nu este sigur dacă destinul i-a rezervat ca punct terminus o staţie oarecare sau grozăvia unei deraieri, şinele dispărând înghiţite de pământ, ori sfârşindu-se pe buza unei prăpăstii. Noii conducători de tren aleși, sunt cele mai abile paiaţe care încep numaidecât să-şi prezinte bufoneriile, apăsând butoanele şi trăgând sforile, dar fără a putea realiza altceva decât să declanşeze sirene zgomotoase şi să accelereze sau să încetinească mersul acestui tren despre care nimeni nu ştie de unde vine, încotro se îndreaptă, de ce merge sau când şi cum se va opri. Această lipsă de mari idealuri şi de amplitudine a viziunii îngrădeşte omul în tranşeele înguste ale unor idealuri mărunte şi ale unor viziuni ca de coşmar.

4) The Shawshank Redemption - Andy Dufresne, un tânăr bancher, este condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea soției și a amantului acesteia, deși Andy declară că este nevinovat. În închisoare, Andy îl întâlnește pe Red, un bărbat de culoare închis de 20 de ani. Andy va pune la cale un ingenios plan de evadare, dar și de pedepsire a tiranicului director al închisorii. Tim Robbins interpretază rolul „criminalului” tăcut, gânditor. În închisoare găsește un nou prieten, pe Morgan Freeman, un „lup bătrân” care pare că știe tot dar mai are multe de învățat. Pe lângă meritul de a fi pe deplin educativ și plin de pilde, filmul reușește să fie și spectaculos. Închisoarea ajunge să fie prezentată ca un loc oarecare, cu oameni buni și răi, un loc cu care te obișnuiești, locul care devine „acasă” pentru unii din ei. Poate fi o metaforă pentru viața noastră de zi cu zi, în care lucruri imorale devin obișnuințe și trezește întrebări interesante filosofice.

5) Arrival - Nave spațiale misterioase sunt deja răspândite pe 12 meridiane de pe toate continentele. Dar de ce au venit? Ce intenții au? Iată ce are de elucidat Louise Banks (Amy Adams), expertă în lingvistică, solicitată de autorități ca să descifreze limbajul „intrușilor”. Termen: două zile. Miza: viața tuturor. Dușmani sau prieteni? Război inter-planetar sau șansa de a cunoaște alte forme de inteligență? Succes sau condamnare? O planetă întreagă tremură în așteptarea veștilor. Va reuși oare Louise să traducă la timp limbajul invadatorilor extratereștri sau va „traduce” soarta umanității? Filmul prezintă problema actuală a COMUNICĂRII. La sfârșitul filmului vom explica cauzele problemelor de comunicare actuală, din perspectivă filosofică. De asemenea, participanții vor realiza un exercițiu practic de comunicare pentru a surprinde soluția acestei probleme.